3 ciasta na Wielkanoc, których nie może zabraknąć w Twoim domu
Data publikacji 26 stycznia 2022Święta są okresem, w którym poziom zaangażowania w kuchni (i nie tylko!) przybiera znacznie na sile. Mając na uwadze odpowiednie ugoszczenie gości, których widzimy rzadko planujemy mnóstwo ciekawych i smacznych potraw, by tym podkreślić sympatię, jaką tych gości darzymy. Nie da się ukryć, że świąteczne przygotowanie nie należą do najłatwiejszych, dlatego warto sporządzić plan – zarówno listę potraw, jak i listę czynności, które należy wykonać podczas przedświątecznej krzątaniny. Ułatwi to odnalezienie się wśród gąszczu ciast, mięs i sałatek oraz jednoczesnego pogodzenia tego z domowymi obowiązkami, tj.: sprzątanie.
W przedświątecznych przygotowaniach poszukujemy sposobów na wykonanie perfekcyjnego ciasta na Wielkanoc, przy którym można spędzić przyjemne chwile z rodziną. Ciasta, które kojarzone są z okresem Wielkanocy to przede wszystkim mazurki, paschy oraz tarty z różnymi nadzieniami. Warto postawić na dodatki, które kojarzone są z okresem wiosennym i letnim, np. owoce sezonowe, lekkie kremy oraz jaskrawe kolory dodatków.
Trzy ciasta, które zmienią Twoje patrzenie na świąteczne słodkości
Każda osoba, której zależy na przygotowaniu świątecznej atmosfery na wysokim poziomie będzie chciała wykorzystać przedświąteczny czas najbardziej produktywnie, jak tylko jest to możliwe. Poszukiwanie receptur na ciasta, które chcemy wykonać po raz pierwszy może okazać się nietrafione, dlatego już teraz należy przygotować odpowiednie przepisy na babki, tarty i mazurki, by mieć możliwość dokładnego przygotowania się do przedświątecznego pieczenia i zminimalizowanie niepowodzeń w postaci zakalców i placków nienadających się jedzenia.
1. Jak przygotować klasyczny mazurek?
Mazurek jest ciastem, w którym podstawą jest ciasto kruche. Jako wypełnienie używane są różne nadzienia w postaci: masy kajmakowej, masy marcepanowej, twarogowej – wszystko w zależności od poziomu kreatywności kucharza, ponieważ ciasto kruche idealnie komponuje się z większością mas dostępnych w kulinariach.
2. Jak przygotować babkę wielkanocną?
Babki, babeczki są elementem charakterystycznym Wielkanocy – te mniejsze zazwyczaj kojarzone są ze święconką jako symbol dostatku. Zazwyczaj babki są wykonywane z ciasta ucieranego, którego podstawą jest masło, jajka oraz mąka z różnego rodzaju dodatkami, m.in.: bakalie, skórki owocowe lub czekolada.
3. Jak przygotować tartę wielkanocną?
Tarta jest skonstruowana na podobieństwo mazurka, jednak z tą różnicą, że jest wykonana w okrągłej blaszce. Jej podstawą jest również ciasto kruche, jednak niekiedy może być to ciasto półkruche lub francuskie – wszystko w zależności od pomysłu kucharza, który wykonuje owe danie. Jako nadzienie można wykorzystać praktycznie wszystkie rodzaje kremów – od masy śmietanowej z różnymi rodzajami owoców, po masę kajmakową lub makową.
Święta jest to czas szczególny, kojarzony z różnego rodzaju prezentami. Warto skorzystać ze słodkiego upominku, który można wykonać w domowym zaciszu. Jest to gwarancja wywołania uśmiechu na twarzy naszych najbliższych, ale również i naszą satysfakcję.