Jak dobrać odpowiednią ladę do kawiarni?
Data publikacji 23 listopada 2022
Stworzenie odpowiedniego klimatu w restauracji czy kawiarni ma bardzo istotne znaczenie dla kreowania wizerunku i zwiększenia sprzedaży. Poza serwowaniem pysznych obiadów czy smakołyków lokal powinien zachęcać odwiedzających przytulnym i ciekawym wystrojem wnętrza oraz gościnnością personelu. Faktura i kolor ścian, klimatyczne oświetlenie oraz wygodne fotele to nie wszystko. Jeżeli chcemy, by wnętrze naszego lokalu wyglądało stylowo, warto wyeksponować jego walory, wyposażając je w praktyczną, funkcjonalną, a zarazem stylową ladę.
CO Z OCZU, TO Z SERCA
Lada może, ale nie musi być sposobem na ekspozycję słodkości. Lada może być jedynie punktem obsługi, w którym klienci dokonują zamówienia, bądź opłacają rachunek, co byłoby najprostszym i najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem. Nie sprawiałoby również trudności, jeśli chodzi o utrzymanie czystości. Na tym niniejszy artykuł mógłby się skończyć. Jednak trafnym spostrzeżeniem jest, iż na decyzję o zakupie mają czynniki sensoryczne. Konsumenci kupują oczami. Przyjemne zapachy świeżych wypieków, pobudzają apetyt. A już najlepiej, kiedy możemy skosztować łakoci, zanim zdecydujemy się na wybór naszego ulubionego smaku! Ale do rzeczy.
CIEPŁO – ZIMNO
Jeżeli już zauważyliśmy, że pięknie wyeksponowane wypieki, czy desery wabią i wodzą na pokuszenie potencjalnych klientów, to warto zastanowić się nad ich ekspozycją. Lada do kawiarni to nie tylko dekoracyjny mebel, który powinien być funkcjonalny i wpasowany w otoczenie pod względem designu. Zatem jakie przydatne funkcje powinna mieć lada cukiernicza? Czynnikiem, który obligatoryjnie powinien być brany pod uwagę, jest przeznaczenie tego elementu wyposażenia. Poszczególne grupy produktów, wymagają innej temperatury przechowywania. Babeczki, torcik czy lody – lada cukiernicza powinna być wyposażona w funkcje, zapewniające obieg powietrza, oraz utrzymanie odpowiedniej temperatury dla danej grupy produktów. Takie lady cukiernicze znajdziesz w sklepie https://gastroplaneta.pl/pl/c/Lady-cukiernicze/32. Możemy rozróżnić:
- lady neutralne;
- lady chłodnicze;
- lady grzewcze.
LADY NEUTRALNE
Jeżeli produkty mogą być przechowywane w tzw. temperaturze pokojowej bez uszczerbku dla świeżości i właściwości, ekspozycja wyrobów w ten sposób będzie najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem.
LADY CHŁODNICZE
Ze względu na system obiegu chłodnego powietrza, można rozróżnić lady z nawiewem, bądź grawitacyjne. Te drugie charakteryzują się różną wysokością temperatury w poszczególnych częściach witryny.
LADY GRZEWCZE
Niektóre słodkości wymagają dogrzewania ekspozycji celem zachowania swoich walorów smakowych oraz zapachowych. Na rynku gastronomicznym istnieją również specjalistyczne urządzenia, które utrzymają ciepłą temperaturę wyrobów cukierniczych, doskonale się przy tym prezentując w kawiarnianym czy restauracyjnym wnętrzu.