Jak wykorzystać lampy grzewcze i promienniki?
Data publikacji 19 sierpnia 2022
W przypadku gastronomii jedną z ważniejszych kwestii, o którą należy zadbać, jest zachowanie ciepłoty serwowanych dań. W tym celu restauratorzy sięgają po sprawdzone, a przy tym nowoczesne rozwiązania, dzięki którym klienci/goście lokalu będą mogli cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem zamówionych potraw.
Każdy szanujący się lokal gastronomiczny w postaci m.in. restauracji lub pizzerii powinien zatroszczyć się o stworzenie tzw. ciepłej poczekalni, lub ciepłej strefy do wydawania dań, czyli miejsca, w którym potrawa w oczekiwaniu na swoją kolej tj. wydanie klientowi nie straci swojej temperatury. W końcu należy pamiętać, że wspomniana kwestia jest jednym z ważniejszych czynników, który wpływa na zadowolenie klienta z wizyty w danym lokalu. Otrzymanie zimnego dania na talerzu mimo jego wyjątkowego smaku z pewnością popsuje cały efekt, na który tak ciężko pracowali kucharze.
Jak utrzymać odpowiednią temperaturę potraw? Poznaj lampy grzewcze!
W momencie obsługiwania nawet do kilkudziesięciu gości jednocześnie główny problem, na jaki może natrafić lokal gastronomiczny, jest utrzymanie odpowiedniej temperatury serwowanych dań, która wielokrotnie muszą nieco poczekać na swoją kolej. Chcąc móc się cieszyć szerokim gronie zadowolonych gości, niezbędnym jest wyposażenie się w profesjonalny sprzęt gastronomiczny taki jak np. lampy do podgrzewania potraw. To właśnie dzięki nim możliwe jest podtrzymywanie ciepła dań i to nawet przez dłuższy czas. Takie spowolnienie procesu stygnięcia potraw czekających na wydanie pozwoli cieszyć się gościom z ciepłego jedzenia, co jak wiadomo, ma przełożenie na ich ocenę i satysfakcję.
Lampy grzewcze – czym są?
Lampy do podgrzewania potraw określane również, jako promienniki to bardzo przydatne, funkcjonalne i efektywne urządzenia, które z pewnością przyczynią się do usprawnienia pracy każdego lokalu gastronomicznego. Dzięki wspomnianym urządzeniom restauracje mają możliwość utrzymywania odpowiednich temperatur w przypadku dań i to przez dłuższy czas. Nic więc dziwnego, że stanowią doskonałe rozwiązanie w przypadku lokali, w których wydawane są duże ilości posiłków jednocześnie. Promienniki na podczerwień poprzez emitowanie promieniowania cieplnego, pozwalają utrzymać optymalną temperaturę żywności. Są w pełni bezpieczne w stosowaniu i pomagają redukować ilość marnowanego jedzenia.
Korzyści stosowania promienników i lamp grzewczych
Lampy grzewcze to urządzenia, w przypadku których restauratorzy mogą liczyć na szereg korzyści płynących z ich zastosowania takich jak np.:
- efektywne utrzymanie potraw w stałej temperaturze;
- szybki odparowanie nadmiaru cieczy;
- stała gotowość do wydania ciepłego jedzenia;
- ekspozycja gorących dań;
- poprawa estetyki wydawanych potraw;
- niski nakład finansowy.